Prezentare cărţi

luni, 16 februarie 2015

Zamolxes, reformatorul


Locul nașterii tale nu ți-l alegi; nici clipa ori locul morții; la fel, destinul ce ți-l urmezi în ,,repedea trecătoare suflare de viață ce ni s-a dat”
        Cine-și închipuie că Zamolxes era un agatârș de rând, venit în Dacia, în sec. VI î. Hr., și stabilit pe cursul de mijloc al Mureșului ( cum spune, limpede, Vasile Pârvan în ,, Getica” sa ), se înșeală amarnic!
        Ce fel de om poate fi acela care, acum mai bine de două milenii și jumătate, pornea la studii spre Grecia și, mai ales, spre Egipt?!
Lucrul acesta ar fi fost la îndemâna oricui?! Eu cred că nu!
        Cu siguranță că Zamolxes era un tânăr cu o educație aleasă, aparținând familiei regale a Daciei, ori castei sacerdotale?
        În ce mă privește, înclin să cred că cea de-a doua supoziție pare mult mai plauzibilă, ținând cont că el a împletit instrucția laică ( în insula Samos, cu astronomul și fizicianul Pherekydes; în insula Creta, asemenea lui Licurg, unde a studiat legislația, Constituția) cu, îndeosebi, cea teologică.

        Ambele componente educaționale vizau, așadar, nu doar astronomia, medicina, astrologia, fizica, cosmogonia, arhitectura, lingvistica, cât, mai ales, se punea accent pe inițierea în tainele teologiei, astrologiei, ce vizau cultul solar, sensul vieții și al morții ( preceptele morale ).


Pentru mai multe informaţii daţi clik <<<aici>>>

De acelaşi autor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu