Prezentare cărţi

luni, 5 august 2024

Dracula ‒ un mit hilar și prostănac!

                                     

        

 Încurcate și tulburi mai sunt vremurile de-nceput ale voievodatelor și voievozilor munteni, de vreme ce înșiși cei mai de seamă istorici ai acestui neam nu se pot oune de acord în ceea ce privește curgerea familiilor domnești de după întemeierea Țării Românești, de către Basarab I, după bătălia de la Posada, din 9-12 nov. 1330!

    Iar din această confuzie de date și de-nrudiri cu despoții bulgariși sârbi, iată că a ,,răsărit”, pe pământ românesc, acel mit al lui Dracula, pe care l-au speculat străinii în fel și chip, lăsându-se să se creadă că monstrul din Carpați chiar a existat cu adevărat, lucru absolut hilar! Și totul, tocmai datoritălipsei de ,,izvoare”! Drept urmare, ,,vampirul de frunte” al lumii moderne își are, chipurile, originea în spațiul carpatic, la Castelul Bran, despre care se spune că ar fi fost  ctitorit în anul 1377, an în care începe domnia lui Radu I cel Mare sau Negru-Vodă (1377-1383).

    Coborând în timp, știm că Basarab I, Întemeietorul Țării Românești (1330-1352) se căsătorise, la doi ani după bătălia de la Posada, cu unguroaica Marghita din Dăbâca, soră cu contele Miked-rudă a Regelui  maghiar Carol Robert de  Anjou-și primise zestre/ dotă ,,Șercaia, Căciulata, Veneția, Cârțișoara etc; adică ,,Țara Făgărașului” de unde a luat-o pe ,,draga” sa și, coborând pe Râul Doamnei, avea să facă, la Câmpulung Muscel, o Catedrală Catolică, în care va fi îngropată Marghita-de rit catolic-și apoi, firește, în 1352, însuși Basarab I, așa încât mormântul nr. 10 de la Curtea de Argeș n-are cum să fie al lui Basarab I, ci, mai degrabă al fiului său, Nicolae-Alexandru, sau poate al voievodului Radu Negru (Negru-Vodă) (1377-1383).

    Fiul lui Basarab I, Nicoale-Alexandru, a avut, spun istoricii,  două neveste: Maria și      Clara, acestea din urmă făcându-ne să credem că și el (asemeni tatălui său) se recăsătorise tot cu o unguroaică, la îndemnul maicii sale, Marghita.

    Cum, însă, domnia românească trebuia, firește, continuată și cum sângele Basarabilor vibra pentru neamul eroic al biruitorilor de la Posada, Nicolae-Alexandru a avut urmaș pe Vladislav I (Vlaica-vodă), despre care se spune că ar fi avut mamă vitregă. Aceasta înseamnă că el fusese făcut de Maria (sârboaică), dar murise la nașterea acestuia și atunci Nicolae-Alexandru s-a recăsătorit cu Clara.

Dar iată, mai limpede, descendenții lui Basarab I, de la el, până la Vlad Călugărul:

1.      Basarab I (1310-1352) căsătorit cu unguroaica Marghita, cea cu care l-a făcut pe Nicolae-Alexandru

2.      Nicolae-Alexandru (1352-1364), a avut două neveste: Maria și unguroaica Clara

3.      Vladislav I (Vlaica-vodă) (1364-1377)

4.      Radu Negru (Negru-vodă sau Rdu cel Mare (1377-1383); fiul lui Vladislav I; căsătorit cu sârboaica Colinichia (fiica Simonidei și a craiului sârb Ștefan Uroș III)

5.      Mircea cel Bătrân (1386-1418); fiul lui Rdu cel Mare și al Colinichiei; a mai avut un frate, Dan, mort în Bulagria

6.      Vlad Dracul (1436-1442; 1443-1447); al cincilea fiu al lui Mircea cel Bătrân

7.      Vlad Țepeș (1448; 1456-1463 și 1476)

8.      Vlad Călugărul (1481; 1482-1495)

    Deci, Radu Negru-vodă (Radu cel Mare) era tatăl lui Mircea cel Bătrân și al lui Dan,pentru fiecare din feciorii săi făcând o Capitală a Țării Românești: pentru Dan, la Curtea de Argeș, iar pentru Mircea cel Bătrân la Râmnic (,,orașul doamnei mele”), urmând, poate, vechiul model dacic, care avea două Capitale: Sarmizegetusa (la nord de Dunăre; înființată de Skitos, tatăl scițilot, cu 200 de ani înainte de Mogato și de Burebista) și Kotopolițe sau Kosovopolje ori Câmpia Mierlei (în ,,Tăblițele de la Sinaia” apare de mai multe ori toponimul Kotopolițe). Acolo, în 15 iunie 1389, a luptat Mircea cel Bătrân alături de verișorul său primar, Lazăr, craiul sârbilor, care tot acolo și-a găsit și moartea!


            Citiți mai departe




George Voica și Prof. Univ. Dr. Ioan Piso